Fysioterapi

Hundfysioterapi

Vad är hundfysioterapi?

Besök hos en hundfysioteraput kan innebära att teraputen går igenom hunden, gör en vissue bedömning, tittar på rörelsemönster, mentalstimulans, går igenom foderstaten, kollar eventuella skador gamla eller nya och kan göra ett behandling- träningsupplägg utifrån detta.

 

Alla hundar mår bra av hundfysioterapi, då fokus kan ligga lika mycket på friskvårs som rehabelitering!

 

Friskvård

Allt som hjälper din hund att hålla sig frisk räknas som friskvård. Alla hundar behöver friskvård oavsett om det är en sälskapshund eller en hårt presterande jakt eller tävlingshund. En hundfysioteraput hjälper till med skadeförebyggande behandlingar och träningsupplägg, rehabelitering samt kostrådgivning som är en mycket viktig del i hundens hälsa.

 

Rehabelitering

Efter en skada eller operation används fysioterapi för att få hunden att återfå största möjliga och oplimala rörelse och funktion.

Det är inte ovanligt att hundar får problem i skelett, leder, senor, muskel och nervsystemet tex, att en nerv kommer ikläm.

Detta tränar man genom att öka rörligheten, styrkan och kordinationen hos hunden.

Kroniska sjukdommar behandlas också, men man kan dock inte bota sjukdomen utan bromsa förloppet och lindra smärrtan.

 

Hundmassage

Varför ska din hund masseras?

För hundens välmående och framför allt för att förebygga skador, hundens muskler och senor blir mer elastiska och hunden får en smidigare kropp och större rörelse frihet vilket göra att den klarar sig bättre från att få olika skador. Massage ökar blodcirkulationen och sätter fart på lymfans flöde vilket gör att slaggprodukter lämnar kroppen snabbare, detta ger hunden en snabbare återhämtnings förmåga.

Hundmassage kan öka din hunds prestations förmåga med upp till 20%.

Vi behandlar förutom genom massagen även stresspunkter, triggerpunkter samt akupressur punkter.

Kan man massera sin hund själv?

Man ska absolut ta för vana att känna igenom sin hund och göra en daglig check (se checklistan, under fliken tips). För att upptäcka eventuella skador eller andra saker som händer med hunden. Men om man ger sig in och masserar sin hund utan att vara absolut säker på vad man gör kan det få negativa konsekvenser, för din hund. Rådfråga alltid en massör, som kan hjälpa dig och instruera dig i vad som är bäst för din hund. Du är självklart välkommen till oss för en kurs i hundmassage för hemma bruk.

Checklistan:

Du bör använda dig av en lista för att inte missa någon viktig del.

Ta för vana att göra denna check regelbundet.

Känn igenom hela hunden – du lär känna din hund på ett nära plan och lär dig snabbt vad som är normalt och onormalt, detta leder till att du i tid, kan upptäcka knölar och sår.

 

Pälsen – pälsen är en viktig nyckel och ger mycket information om hur hunden mår. Under sommarmånaderna är det viktigt att gå igenom pälsen och plocka bort alla eventuella fästingar dagligen.

 

Tänder & mun – vissa små hundraser får tandsten tidigt och då behöver de hjälp att bli av med tandstenen. Vissa hundar kan man behöva borsta tänderna på.

 

Ögonen – kontrollera så att de inte är riniga eller ser onormala ut.

 

Öronen – se så de är rena och inte luktar onormalt.

 

Tassar & klor – Det är lätt att få små sår och skador i tassarna som lätt ger spänningar i musklter och kan leda stora problem. Tänk på att klippa klorna ofta och försök att holla dem så korta som möjligt, det är bättre att klippa ofta och lite än sällan och mycket!

Ta för vana att alltid skriva upp vad du hittar hos hunden i dagboken/träningsboken, så som sår och skador.